- 85 - ROTTERDAM INSIGHT MAGAZINE 2022 WERKEN IN DE HAVEN Ingeklemd tussen Eemhaven en Waalhaven en met de tientallen meters hoog opgestapelde containers in de buurt ligt café-restaurant Courzand zo’n beetje hartje havengebied. Oké, om het water van de Nieuwe Maas te zien, moet je een piepklein stukje stiefelen, maar hier klopt echt wel een havenhart. Al meer dan een eeuw – sinds 1917 – is Courzand de plek waar opgestroopte mouwen en havenbaronnen elkaar ontmoeten. Tegenwoordig is de clientèle meer divers met bewoners uit de nieuwbouw en stadse Rotterdammers die per auto naar het afgelegen wijkje komen. “Alles komt hier,” zegt André, die zelf in Dordrecht woont. Vijf jaar geleden kreeg de kok én patissier een belletje. Courzand was op zoek naar een chef. Misschien iets voor hem, werd hij getipt. “Het Rotterdamse restaurant waar ik werkte, was net failliet gegaan. Ik kon meteen aan de slag.” Hij voelt zich inmiddels als een vis in het water in het Art Deco interieur. Nieuwe eigenaar John de Roode besloot in 2017 het donkerbruine hol vol scheepsattributen op de schop te doen. Nu schittert het horeca-instituut, dat ooit als feestzaal de deuren opende, weer in oude glorie. Aan de muur verwijzen twee enorme fotoblow-ups naar schepen die om de hoek bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) van de helling liepen. Er staan nog wat scheepsmodellen en bij de toiletten zien we patrijspoorten. ROTTERDAMSE GEHAKTBAL Ondertussen moet André zijn kreeftensoep die op het vuur staat in de gaten houden. Deze wordt gemaakt van de Canadese soort – ‘net zo lekker als de Oosterscheldekreeft ‘In Courzand houden we van rechtdoorzee’ Hij kookte in topzaken – ook met ster - , maar voor Courzand wilde hij wel naar Heijplaat komen. Chef-kok André van der Aar brouwt hier nu met liefde een bovenste beste kreeftensoep en rolt echte Rotterdamse gehaktballen. “Die haven, dat is wel mooi hoor.” en beter te betalen’ – en maakt deel uit van een heel menu. “Ik houd ervan om buiten de kaart om specialiteiten te bereiden. Lekker beginnen met drie voorgerechtjes van kreeft – een sushi, ceviche en Thaise pannenkoek -, dan het soepje en als hoofdgerecht een gegrilde kreeft. Brownie met aardbeien toe, heerlijk. Ze rijden er voor om.” Koken met verfijnde toeters en bellen doet hij amper in Courzand. Ooit wel, want André heeft gewerkt in goede restaurants waaronder de bekende De Stroper in zijn woonplaats, De Harmonie in Rotterdam en een sterrentent in het Gooi. “Toen ik als leerling begon, was het net de tijd van nouvelle cuisine, je weet wel die mini-creaties op je bord. Hier houden we meer van lekker en stevig. Een bal gehakt is gewoon een rechtdoorzee bal zonder tierelantijnen. Brood erbij, smullen maar.” Vliegen de ene dag de kreeften en tongen de keuken uit, de andere dag zijn de schnitzels en hamburgers weer niet aan te slepen, zegt de kok. Voor de lunch blijven uitsmijters en saté favorieten, net als de kroketten. Gek zijn mensen ook op de enige echte havenplank. Voor 25 euro een metertje of zo vol met Rotterdamse gehaktballetjes, augurkjes, friet, satésaus, Rotterdamse oude kaas en paardenworst. Over paardenvlees gesproken: “Ik zet het graag op de kaart. Het zit vol smaak, ik hoop dat mensen dit weer leren eten.” Het succes van het nieuwe Courzand heeft ertoe geleid dat de deuren ook in het weekend weer open zijn. “Verdiend. Wat een mooie zaak is het toch, denk ik elke ochtend als ik binnenstap. Dat moet iedereen komen beleven.”
RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=