Rotterdam Insight 2022 #8

Dutch Head, een premium NL rum… Met Dutch Head maakt Dennis opnieuw een jongensdroom waar. Eerst met het familiebedrijf Van Donge & de Roo, nu met een rum die zo lekker en puur is dat zanger en gitarist Danny Vera zich heeft verbonden aan de limited special edition die zijn naam draagt. “Zoals Danny zegt dat ie muziek maakt zoals hij het wil – Rollercoaster – zo maken wij onze rum.” Wij, dat zijn Dennis en zijn vrienden Koen van Broekhoven, een forensisch expert bij de politie, en Alexander Roovers, verhuurder van horecamateriaal. Drie maten die in Italië bij de vigneto van Giuseppe Brancatelli eerst aan een eigen wijn dachten, maar al snel besloten zich in de wereld van de betere rum te storten. Nu, twee jaar later, kennen ze de ins & outs van het distilleren en vliegen de foreshots, heads, hearts en tails processen over tafel. Om een eigen drank met karakter te kunnen maken, besloten ze wat typische ingrediënten toe te voegen. Of juist weg te laten, zoals suiker. Gelukkig bleek Danny Vera ook juist die variant het lekkerst te vinden. Als groot logistiek ondernemer – Van Donge & de Roo – was Dennis jarenlang gewend om te knallen. In 2020 gooide hij na een jobstijding het roer om en startte met twee vrienden een nieuw Nederlands merk premium rum. Nu gaat hij vol voor Dutch Head. “Waar ik eerst mijn droom in de logistiek mocht waarmaken, daar gooi ik nu mijn energie in een fantastische rum.” No sugar dus, in de Danny Vera edition van de Dutch Head die wordt gemaakt met rum uit Guatemala, Panama, Dominicaanse Republiek en Venezuela of een mix hiervan en hier wordt verdund met ons kwalitatief goede drinkwater. Het uitkienen van de juiste procedure ging echter niet zo simpel als het klinkt. Goochelen met heads & hearts is een kunst, zo hebben de vrienden ervaren. Een eerste distilleerproef met een kleine ketel smaakte echter al snel naar meer. Daarom tikten ze in Polen professionele apparatuur op de kop waarmee het Dutch Head avontuur kon beginnen. Nu staan er meerdere editions op tafel in de opslagruimte die zich bevindt onder het dak van het bevriende TOP logistics in Spijkenisse. Er is de iets donkerdere Bastard edition, en er is de Danny Vera edition. De eerste met een kleine toevoeging van oer-Nederlandse basterdsuiker, de ander puur natuur. “Smaken verschillen,” zegt Dennis daarover. De rum die Dutch Head aankoopt in Zuid-Amerika is tussen de drie en acht jaar oud. Voor de Danny Vera edition worden twee rums gebruikt van elk acht jaar oud, gelagerd op Bourbon vaten en gebotteld bij Herman Jansen in Schiedam in fancy flessen van Franse makelij. Op de dop staat subtiel PMD ofwel Pressure Makes Diamonds, naar de bekende song en album van Danny Vera. “Het is waar… Onder druk ontstaan de mooiste dingen,” vat Dennis samen. Elke detail binnen de Dutch Head filosofie is doordacht. Of het nu de naam is – een samentrekking van NL en het distilleerproces - , het glas – ‘geen bubbels in het materiaal’ - , het etiket met de stoere leeuw – symbool van Nederland - of de collectors - 74 - ROTTERDAM INSIGHT MAGAZINE 2022

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=